Türkiye'de İlk MDF, MDF LAM ve Parkelam tesisini kuran firmayız.
Geri

MDF

MDF Nedir?
MDF; termomekanik olarak odun veya diğer lignoselüozik hammaddelerden elde edilen liflerin, sentetik yapıştırıcı ilavesiyle belirli bir rutubet derecesine kadar kurutulduktan sonra oluşturulan levha taslağının sıcaklık ve basınç altında preslenmesiyle elde edilen bir üründür.

 

MDF’nin her noktasında liflerin eşit dağılması ve çok yoğun bulunuşu levhanın her iki yüzünün olduğu kadar, kenarlarının da makinayla herhangi bir kırılma olmaksızın ya da malzeme parçacıkları arasında boşluklar ortaya çıkmaksızın işlenmesine imkan sağlamaktadır. MDF bu sayede masa tablaları, kapı panelleri, kenarları pahalı veya profil yüzeyli çekmece alınları gibi parçaların üretilmesinde başarıyla kullanılabilmektedir. Son derece düzgün ve homojen bir yüzeye sahip olan MDF gerek boyamada, gerekse dekoratif folyo, PVC veya ahşap kaplamada çok iyi bir taban oluşturur.

Düzgün kalınlığı, makina ile işlenmeye elverişli olması ve sağlamlığı, MDF’nin çekmece yanları, ayna çerçeveleri ve pervazlar gibi uygulamalar icin masif ahşaba alternatif olarak kullanılabilmesine olanak sağlar.

MDF Nasıl Üretilir?
MDF üretimi için, sert ve yumuşak ağaçlardan elde edilen yongalar buhara tabi tutulup defibratörden geçirilerek ağaç liflerine dönüştürülür. Sonra bu lifler kurutularak tutkal, parafin ve sertleştirici gibi birleştirici maddeler eklenir. Birleştirici maddeleri karıştırılan lifler, daha sonra serme işlemine tabi tutulur. Bundan sonra yapılan ön presleme işlemi sırasında lif tabakaları yaklaşık yarı kalınlığa inecek biçimde sıkıştırılır, kenarları traş edilip düzeltilir ve ebatlandırılır.

MDF Teknik Özellikleri

Bunu izleyen sıcak presleme aşamasında ise yüksek sıcaklık ve büyük basınç altındaki lifler ve birleştirici maddeler tam kaynaşıp setleşerek istenilen kalınlıkta levhalar haline gelirler. Üretimin son aşaması sıcak presten çıkan levhaların soğutulması ve zımparalanarak kusursuz bir yüzey kazandırılması işlemidir. Üstün nitelikli lif levha MDF artık her çeşit üretimde kullanılmaya hazırdır.

 

MDF Çeşitleri
Kullanım yerine göre: İnce MDF (1,8-3 mm kalınlıkta), kalın MDF, rutubete dayanıklı, açıkta kullanılan, yangına dayanıklı ve mobilya yapımında kullanılanlar olarak sınıflandırılabilir.

Özgül ağırlıklarına göre: Hafif lif levhalar(yumuşak), orta sert lif levhalar ve sert lif levhalar

MDF’nin özellikleri
MDF aslında sert lif levha ile yonga levhanın üstün özelliklerinin kombine edildiği bir levha ürünüdür. Fiziksel ve mekaniksel özellikleri ile masif ağaç malzemeye alternatif olarak kullanılmaya imkan sağlar.

Yüzey yoğunluğunun yüksek ve az pürüzlü olmasıyla, levha yüzeylerine her çeşit lake, boya ve vernik gibi sıvı yüzey işlemleri uygulanabilmektedir.

MDF levhalarının yüzeyleri her türlü laminat, reçine emdirilmiş kağıt, folyo ve ahşap kaplama ile kaplanabilir.

MDF’nin kenarları son derece düzgün ve sıkı olup, masif çıta yapıştırılmadan lambazıvana açılabilmekte ve her türlü profil verilebilmektedir.

MDF’nin bir diğer üstün yanı ise eğilme direnci, elastikiyet modülü, vida ve çivi tutma gücünün yüksek olmasıdır.